Kokkolan Talviharmonikka on koko Kokkolan talvinen festivaali, joka tuo ja vie tapahtumia Kokkolan kaikkiin kaupunginosiin. Tänä vuonna festivaalikin elää koronan ehdoilla kevyellä pintahengityksellä kohti vapaampia aikoja luovien, mutta hyvistä suunnitelmista pidetään kuitenkin kiinni niin hyvin kuin mahdollista. Lohtajalla, Jukkolan Navetanvintillä soi alkuperäisten suunnitelmien mukaan, mutta tällä kertaa ilman yleisöä ja leipäjuustoa.
Konsertti striimataan ja se on vapaasti katsottavissa tiistai-iltana klo 19 osoitteessa https://www.keskipohjanmaa.fi

Konsertissa esiintyy kaksi nuorta duoa. Sonja Vertainen ja Iiris Rannikko sekä Julia Hansson ja Katri Antikainen. Soittimina harmonikka – alttoviulu – harmonikka ja sello. Nuoret muusikot tulkitsevat klassisia sävelmiä eri vuosisadoilta, säveltäjinä Bach, De Falla, Rachmaninov, Couperin, Grieg.
– Alkusyksystä meillä oli vielä lähiopetusta normaalisti, mutta koronatilanteen pahennuttua kamarimusiikkitunnit on toteutettu Zoomilla ja vaikka yhteydet ovat hyvin toimineetkin, niin ei se toki ole sama asia. Sävyjä jää puuttumaan, kun kuulee soiton tietokoneen välityksellä, vaikka on kuinka hyvät mikrofonit käytössä, viimeksi marraskuussa Guardian Nuevan rivistössä aidon yleisön edessä esiintynyt Sonja Vertainen kertoo poikkeustilanteesta ja sanoo harvinaisten livetuntien olevan nyt todellista herkkua.
Ilmeet ovat tärkeitä
Illan ohjelmistosta Vertainen nostaa esiin erityisesti Bachin teoksen.
– Koko ohjelmisto on meille yhtä ensiesitystä, kaikki kappaleet on harjoiteltu tätä konserttia varten, mutta erityisesti Bachin kanssa olemme tehneet paljon töitä. Se on aika vaativa kappale ja olemme Iiriksen kanssa siitä innoissamme.
Konserttitilanteessa duo ei käytä maskeja, mutta duon on helppo huolehtia turvavälistä.
– Soittaminen on aika fyysistä, joten hengittäminen maskin kanssa voisi tuntua työläältä ja duossa on tärkeää nähdä toisen soittajan ilmeet, Sonja Vertainen toteaa.
Rytminen raketti
Toisena duona navetanvintin konsertissa kuullaan Julia Hanssonin ja Katri Antikaisen harmonikka & sello -duo.
– On hienoa päästä soittamaan soittamaan konsertissa. Näitä tilaisuuksia ei ole viime aikoina juuri ollut. Valmistautuminen konserttiin on aika samanlaista harjoittelua kuin normaalitilanteessa, mutta konserttitilannetta joutuu lähestymään vähän eri tavalla, kun paikalla ei ole yleisöä. Esiintyjän ja yleisön välinen vuorovaikutus on tärkeää ja antaa esiintyjälle energiaa, nyt ei saa jäädä miettimään sitä, Julia Hansson sanoo ja toteaa, että keikkajännitys on varmasti ihan samalaista kuin normaalistikin.
– Ja on todella mukava lähteä oikeasti keikalle pitkästä aikaa!
Hansson näkee poikkeustilanteen erikoisolosuhteissa myös valoisia puolia.
– On hienoa, että konsertista tehdään korkeatasoinen tallenne. Se on sekä arvokas kokemus että hyvä lisä omaan ansioluetteloon.
Illan ohjelmistosta Hansson nostaa esiin Aulis Sallisen harmonikalle ja sellolle säveltämän ”Die Virtuose Tafelmusik Von Don Juanquijote”.
– Se on todella harvoin soitettu kappale. Mielenkiintoinen, rytminen raketti täynnä erilaisia tunnelmia. Konsertin muut kappaleet ovat paljon seesteisempiä.
Kotikaupunki Kokkolaan Julia Hansson saapuu jo konserttia edeltävänä viikonloppuna ja pitää peukkuja, että muutkin konsertit onnistutaan toteuttamaan suunnitelmien mukaan.
– Ruotsinkielisiin kouluihin toteutan konsertin videotallenteena jo etukäteen, mutta toivottavasti pääsen vierailemaan pariin palvelutaloon Talviharmonikan aikana, hän tuumaa.

 

Pin It on Pinterest

Share This