Kokkolan XXIII Talviharmonikan ensimmäinen ohjelmanumero on aika erikoinen – ja tähän omituiseen maailmanaikaan hyvin sopiva. Katariinan kalmiston liepeiltä Mäntykankaan ja vanhakaupunki Neristanin kautta Mannerheiminaukiolle kulkevalla kierroksella kerrotaan kaikesta kurjuudesta ja vastoinkäymisistä, jotka Kokkolaa ovat vuosisatojen saatossa koitelleet.

– Ensin kerromme Rutosta. Se runteli Kokkolaa 1710–1711. On ollut suorastaan kummallista lukea, kuinka kaupunkiin tulleet ulkopuoliset asetettiin karanteeniin, ruttoa sairastavilla piti olla ulkona liikkuessa tunnuksena valkoinen keppi ja naisilla valkoinen liina suun edessä. Aiemmin rutosta puhuminen on tuntunut kauhean kaukaiselta asialta, mutta nyt se tulikin yllättävän lähelle, Kokkolan Matkailuoppaiden puheenjohtaja, AjanKaiun Kristiina Teerikangas pohtii.
Monenlaista vastoinkäymistä
Ruton jälkeen matka jatkuu kaupunginteatterin kulmalta, ortodoksisen rukoushuoneen ja vanhan pappilan nurkalta Renlundin koulun ohi kohti Neristania. Aiheina Isoviha, sodat ja erityisesti niiden aikaan rehottaneet kulkutaudit, tulipalot ja merimiesperheiden vastoinkäymiset.
– Tummia vuosia ovat nekin, kun kerromme, millaiseen ahdinkoon köyhä perhe ajautui, jos isä ei palannutkaan mereltä takaisin kotiin.
Ja usein niitä isiä jäi samalle reissulle useampi.
Kaiken kaikkiaan Kokkolan kurjuutta käsitellään hyvin monipuolisesti ja kattavasti.
– Alun perin aioimme kiertää myös paloaseman takana olevan kulkutautisairaalan kautta, mutta se olisi pidentänyt reittiä yli kilometrillä, ja näissä haastavan lumisissa talviolosuhteissa päätimme tyytyä siihen, että kerromme kulkutautisairaalan vaiheista ja varaamme mukaan sitä esittävän kuvan.
Koronamääräykset rajoittavat
Tuorein kulkutauti heittää luonnollisesti kapuloita myös kävelykierroksen rattaisiin.
– Toimimme voimassa olevien määräysten mukaan ja näin ollen kierrokselle mahtuu vain 18 ensimmäisenä ilmoittautunutta. Jakaudumme kahteen 10 hengen ryhmään ja me molemmat oppaat kuljemme yhdeksän osallistujan kanssa. Ilmoittautua voi suoraan minulle, Kristiina Teerikangas toteaa.

https://talviharmonikka.com/tapahtuma/kokkolan-tummat-vuodet/

Ilmoittautuminen: AjanKaiku / Kristiina Teerikangas 050 3748 604

Pin It on Pinterest

Share This