Salonkikonsertti

keskiviikko 18.5.2022

19:00
Renlundin museo/Roosin talo

Pitkänsillankatu 39, Kokkola

-

1800-luvulla rouva Emelie Drakella oli Sällskapsklubben-ravintola Kokkolassa, nykyisen Snellmankodin kohdalla. Tässä ravintolassa konsertoi 14.7.1885 Martin Paul, joka oli Suomen ensimmäinen merkittävä harmonikkataituri. Ohjelmassa Paulilla oli tuolloin salonkimusiikkia ja menneen ajan suosikkisävelmiä. Nyt voit kuulla tuota samaa ohjelmaa taitavan duon esittämänä.

Koe riemastuttava eurooppalainen musiikkituulahdus vuosisatojen takaa.

Martin Paul (2.7.1843 Rendsburg, Tanska – 18.5.1893 Viipuri, Suomen suuriruhtinaskunta) oli tanskalais-ruotsalais-suomalainen harmonikkataiteilija, jota pidetään ensimmäisenä suomalaisena ammattimaisesti konsertoineena harmonikansoittajana. Paul toimi valtaosan muusikonurastaan Suomessa 1879–1893, järjestäen maanlaajuisia konserttikiertueita sekä harmonikansoiton opetusta. Hänen toiminnastaan on jäänyt yli 1 600 lehti-ilmoitusta ja Paulin kuolemasta uutisoitiin aikanaan useissa suomalaisissa sanomalehdissä. Paulin ohjelmistoon kuuluivat 1800- luvun suosikkisävelmät ja fantasiat aikakauden opereteista ja oopperoista. Martin Paul esiintyi suosituissa hotelleissa, ravintoloissa ja kahviloissa ympäri maata, kuten Viipurissa, Helsingissä, Sortavalassa, Tampereella – ja Kokkolassa.

Harmonikka oli yksi uusien mekaanisten soittokoneiden suurista menestystuotteista, jonka keskieurooppalainen soitinteollisuus synnytti 1800-luvulla. Uusi soitin löysi nopeasti tiensä pelimannien syliin ympäri Eurooppaa ja niinpä suurin ja tunnetuin osa harmonikan 1800-luvun historiasta liittyykin vahvasti maaseutuväen tanssien rytmittämiseen ja markkinoiden äänimaisemahulinaan. Soittimelle löytyy kuitenkin myös toisenlainen tuntemattomampi historia ja ne sävelet soivat tuolla samalla aikakaudella esimerkiksi Ranskassa, Italiassa ja myös Suomessa.

Kuortanelaissyntyinen, nykyään Pirkanmaalla Akaassa asuva harmonikkataiteilija MARKKU LEPISTÖ ja Urjalassa asuva piano- ja cembalotaiteilija ILPO LASPAS johdattavat kuuntelijat historiallisen, 1800-luvun tuntemattomamman harmonikkaohjelmiston pariin. Konsertissa kuullaan romanttistyylisiä ranskalaisia ja italialaisia originaalisävellyksiä sekä muuta aikakauden populaariohjelmistoa, joka löysi tiensä myös harmonikansoittajien ohjelmistoon.

Illan konsertissa kuullaan mm. ranskalaisen Louise Reisnerin 12-osainen teos Thême Varié Très Brillant, jota pidetään varhaisimpana tunnettuna harmonikkasävellyksenä. Säveltäjä itse esitti teoksen Pariisin kuuluisassa Hotel-de-Ville -salissa vuonna 1836. Muita illan säveltäjänimiä ovat Giuseppe Greggiati, H.C. Lumbye, G. Donizetti, G. F. Händel, F. Flotow, J. Gungl ja V. Bellini.

Markku Lepistö (s.1963) on valmistunut Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta musiikin tohtoriksi vuonna 2016 ja on perehtynyt erityisesti vähärivisten harmonikkojen mahdollisuuksiin sekä 1800-luvun historiallisen musiikin että omien sävellyksien esittämiseen. Vuosien varrella opettajina ovat toimineet mm. Merja Ikkelä, Marjut Tynkkynen, Timo-Juhani Kyllönen, Erkki Friman, Matti Rantanen sekä lukuisat mestaripelimannit. Taiteilijaurallaan Lepistö on musisoinut monissa kansanmusiikkialan tunnetuimmissa kokoonpanoissa. Yhtyelevyjen lisäksi Lepistö on julkaissut kuusi soololevyä.

Ilpo Laspas (s. 1984) aloitti pianonsoiton opiskelun 9-vuotiaana ja cembalon- ja urkujensoiton opinnot 1999. Opiskeltuaan Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa cembalonsoittoa Elina Mustosen ja urkujensoittoa Sirkka-Liisa Jussila-Gripentrogin johdolla hänet hyväksyttiin Sibelius-Akatemian solistiselle osastolle kaikilla kolmella soittimellaan. Hän suoritti mm. cembalon-, urkujen- ja continuosoiton A-tutkinnot erinomaisin arvosanoin ja valmistui musiikin maisteriksi 2009. Laspas piti ensikonserttinsa uruilla ja cembalolla Helsingin tuomiokirkon kryptassa 2011. Taiteelliset tohtoriopintonsa Sibelius-Akatemiassa Laspas suoritti 2010–2015 aiheenaan Johann Sebastian Bachin musiikin tulkitsemisen eri ulottuvuuksia uruilla ja cembalolla, ja musiikin tohtoriksi hän valmistui keväällä 2016.

Laspas on osallistunut lukuisille mestarikursseille sekä kotimaassa että ulkomailla. Tohtoriopintojensa aikana hän opiskeli erityisesti Berliinissä opettajinaan professorit Paolo Crivellaro ja Leo van Doeselaar (urut) sekä Mitzi Meyerson (cembalo).
Laspas on menestynyt useissa kilpailuissa (mm. toinen palkinto sekä yleisöpalkinto kansainvälisessä Johann Sebastian Bach -cembalokilpailussa Leipzigissa 2006 ja toinen palkinto samaisen kilpailun urkusarjassa 2008). Laspas on valittu Vantaan Barokin 2006, Pori Organin 2009, Turun tuomiokirkon 2009 ja Lahden Kansainvälisen Urkuviikon 2010 vuoden nuoreksi taiteilijaksi. Laspas on saanut Pro Musica Säätiön stipendin 2014.

Markku Lepistö, 1- ja 3- riviset harmonikat/ en och treradigt accordeon

Ilpo Laspas, piano, cembalo

– Donizetti-Bellini-Reisner-Lumbye-von Flotow-

Liput/Biljetter 15 €/10 €

Poimintoja / Utdrag / Excerpts

Öjan salainen Jääkärietappitupa

Kokkolan Öjassa on metsän keskellä jääkärietappitupa, jota käytettiin piilopaikkana jääkäriksi Saksaan aikoville yli sata vuotta sitten. Ketkä olivat siellä? Kuka oli itsenäisyysaktivisti Igor Sandman? Linda Boberg-Santala luennoi merkittävästä paikasta, josta harva tietää. Vapaa pääsy

Read More

08 helmikuu, 2025
}lauantai, 14:00 - 15:00
Isokatu 3, Kokkola, Finland

Säveliä Senioreille

Seppo Lankinen musisoi ja laulaa senioreiden palvelutaloissa. Valsseja, tangoja, iskelmiä ja paljon tunnettuja lauluja luvassa! Vapaa pääsy

Read More

13 helmikuu, 2025
}torstai, 10:00 - 13:00
Kokkola, Finland

Nuorten virtuoosien irrottelu

Festivaalin perinteisestä maanantai-illasta ei energiaa puutu! Luvassa soolo- ja kamarimusiikkiesityksiä, Junioriharmonikat, K-30 orkesteri. Vierailijana Harmonikkaorkesteri pocoApoco, jossa Kuusamon, Kajaanin ja Kemijärven musiikkiopistojen harmonikkaoppilaita. Vapaa pääsy

Read More

10 helmikuu, 2025
}maanantai, 18:00 - 20:00
Pitkänsillankatu 16, Kokkola, Finland

Bella Italia! – Guardia Nueva

Bella Italia! – Guardia Nueva

Read More

15 helmikuu, 2025
}lauantai, 18:00 - 21:00
Snellman-sali, Kokkola

Ystävänpäiväkonsertti! TANGO JORMA UOTINEN

Jorma Uotinen – laulu ja välitekstit Trio Avec Petri Ikkelä – harmonikka ja bandoneon Helena Plathán – sello Ilkka Joronen – piano   Draamakonsertissa kuullaan lauluja ystävyydestä, rakkaudesta, kaipuusta, yksinäisyydestä, kuolemasta, elämästä, meistä itsestämme – kaikesta, mistä tango voi kertoa. Ohjelmassa on mm. Astor Piazzollan, Kurt Weillin, Erik Lindströmin, Villoldon ja Jorma Panulan sävellyksiä; Balada para […]

Read More

14 helmikuu, 2025
}perjantai, 18:00 - 20:00
Pitkänsillankatu 16, Kokkola, Finland

Pin It on Pinterest

Share This