Yksi Kokkolan XXIII Talviharmonikan päätösviikonlopun sykähdyttäviä tapahtumia on ehdottomasti perjantai-illan Rakkaus ja Runo -klubi, jonka seremoniamestarina toimii – luonnollisesti – Keke Lammassaari.

– Rakkaus ja Runo -klubin ilta on teatterin, sanataiteen ja harmonikan vuoropuhelua sekä hyvää musiikkia, Lammassaari kuvaa.
Kälviä Arts -teatterilinjan opiskelijoista neljä on valmistanut iltaa varten oman sooloesityksensä. Heistä jokainen valitsi esityksen pohjaksi heitä inspiroineen runon, jonka pohjalta he ovat tuottaneet omaa tekstiä.
Oman lisänsä kokonaisuuteen tuo harmonikkataiteilija Julia Hansson, joka luo harmonikallaan esityksille äänimaisemaa ja improvisoiden reagoi näyttelijöiden esityksiin.
– Julia ei ole osallistunut harjoituksiin eikä hän ole nähnyt näyttelijöiden esityksiä aikaisemmin. Me kuitenkin olemme tunteneet Julia kanssa jo kymmenkunta vuotta ja olemme tehneet yhteisiä projekteja. Hänellä on aina ollut rohkea ja upea tyyli heittäytyä äänimaisemiin, kykyä ja oivallusta. Se oli hänen suuri vahvuutensa jo kymmenen vuotta sitten todella nuorena taitelijana, Lammassaari hehkuttaa Talviharmonikikaviikolla monessa esityksessä ahkeroivaa Julia Hanssonia.
–  Yksi opiskelijoista on tanssija, ja hänkin valitsi teoksen pohjaksi runon, joka kuitenkin jalostui sanattomaksi runotanssiteokseksi, opiskelijoita viime viikon harjoittanut ja ohjannut Lammassaari kertoo tyytyväisyyttä puhkuen.
– Fiilis on todella hyvä. On hieno ja tehokas viikko takana, työskentely on ollut sujuvaa ja on ollut mahtavaa seurata opiskelijoiden heittäytymistä ja harppauksia eteenpäin.

Pränttäri ja Balalaituri
Lammassaari on tehnyt Kälviä näyttelijäopiskelijoiden kanssa yhteistyötä ennenkin ja kerta kerralta projektit kasvavat. Viime vuonna Talviharmonikkaviikon Runo ja Rakkaus -klubilla oli kaksi opiskelijaa, tänä vuonna neljä – saa nähdä mitä ensi vuonna tapahtuu.
Noin puoli tuntia kestävän näyttelijöiden runollisen ja haitari-improvisaation täydentämän esityksen lisäksi illan ohjelmaan kuuluu myös keskipohjalaista runoutta Pränttäreiden esittämänä sekä Duo Balalaitari – Eino Kolppanen ja Jonathan Bonn. Illan koko ohjelman kesto on reilut puolitoista tuntia pitkä.
– Minä pääsen Balalaitariin laulusolistiksi pariin biisiin, Lammassaari iloitsee ja kertoo vähän enemmän keskipohjalaisen kirjoittajayhdistyksen panoksesta illan antiin:
– Pränttäreiltä mukana on ainakin Mikko Malm, mahdollisesti myös Pränttäreiden puheenjohtaja Joni Vähä-Lassila. Julia on mukana myös Mikon esityksessä, eli silloin kuulemme todellista runon ja harmonikan dialogia.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This